A Mopsz

example graphic

Egy kutyakölyök alapvetően mindig édes, kedves, vicces és gyönyörű, de egy mopsz kiskutya a nyomott kis képével, az ufo fejével, a bohókás viselkedésével azonnal lehengerel mindenkit. :)

A mopsz kiskutyák valami olyan pluszt adnak, amit csak egy igazi mopsz rajongó tud érezni. :) Természetesen biztos, hogy minden más fajta rajongója is így vélekedik a saját szerelméről, de ez így is van jól. Mi mopszosok lettünk már menthetetlenül. :)

Mindenkinek azt szoktam mondani, hogy mopszot az tartson, akinek jó adag humorérzéke van, és nem veszi túl komolyan az életet. Egy mopsz lelke nagyon sebezhető, ezért nagyon rosszul viseli, ha a gazdi megorrol rá. Persze ez nem rettenti el attól, hogy szétrágjon egy cipőt, egy bútort, cafatokra tépjen egy plüsst vagy apró miszlikekre egy tekercs wc papírt, vagy bármit, ami szem előtt maradt. Félreértés ne essék, egy mopsznak az is szem előtt van, amit egy magas asztalon hagyunk. Senkit se tévesszen meg egy mopsz kölyök aprócska mérete. Amilyen törpe, annyira rafinált. A mopsz kölykök érdeklődő és néha butusnak tűnő tekintete mögött hihetetlen értelem rejlik. Sokszor szokták kérdezni, hogy mégis mit javaslunk mi, kislány vagy kisfiú kutyát válasszon? De egy mopsznál ezt képtelenség megmondani. Jelleme alapján bármilyen nemű mopsz kölyök jó választás lehet. Egy mopsz végtelen barátságos minden emberrel és minden más állattal is. Jól kijön a macskákkal és más kutyákkal is. Néha már-már túlságosan is közvetlen, ezért vigyázni is kell rá mert nem minden kutya vevő annyira a haverkodására. Ezt bizony a gazdinak kell kitapasztalnia, hogy milyen kutyához engedi oda.

A mopsz igazi uralkodó. Akaratos és makacs. Ha akar akkor nagyon könnyen tanul, de ha valamit nem akar, akkor nincs az a mennyiségű jutalomfalat amivel rávehető lenne hogy megcsinálja amit szeretnénk.

Sokan kérdezik hogy ajánljuk-e gyerek mellé illetve lakásba? Nos mindkettőre bátran kijelenthetjük hogy igen. A mopsz hihetetlen türelmes, és mivel az agresszió nem jellemző rá, így nagyon jól viseli a gyerekek „kínzásait”. Tapasztalatból tudjuk hogy viselkedik mikor egyszerre 4 gyerek nyüstöli, és le a kalappal a türelme előtt.

A lakást is jól viseli mert bár egyfelől egy energiabomba, de borzasztóan szeret lustálkodni is. Nagyon jól idomul a gazdi életviteléhez, úgyhogy amíg az ember dolgozik, addig ő elhentereg a kanapén. Jobban viseli a hideget mint a kánikulát, úgyhogy nagy hőségben próbáljunk minél rövidebb sétákat tenni vele, és víz mindig legyen nálunk.

És akkor következzék egy kis „száraz tananyag” a mopsz kiskutya tartásához, tapasztalatlanabb gazdik részére. :)

Az interneten milliónyi fórumot, weboldalt, egyéb ilyen-olyan bejegyzést találni mopszos betegségekről problémákról, hogy mennyire beteges, mennyire allergiára hajlamos és mennyire egy problémás fajta.  Ez eléggé elrettentően hathat sok gazdi jelölt számára aki mopsz kiskutya vállalásán gondolkodik. De a valóság szerencsére korántsem ennyire szörnyű. Tudni kell azért azt is hogy népszerű fajta révén sajnos hazánkban rengeteg a mopsz szaporító aki ellenőrizetlenül, de legfőképp lelkiismeret nélkül fedezi be akár a saját apjával, vagy testvérével is a szukát. Az ilyen párosításból született kiskutyák többségénél bizony borítékolhatóak a genetikai problémák. 1-1 ilyen kiskutya esetében  a gazdi bizony jó eséllyel fogja a mopsz kölyök árának többszörösét orvosra költeni még azelőtt hogy az betöltené az 1 éves kort. De úgy gondolom nem tudunk minden embert megváltoztatni, rengeteg fórum, tv riport, cikk, stb. szól arról hogy miért ne szaporítótól vásároljunk kiskutyát, aki saját maga nem fogja fel az okokat arra mi nem is akarunk energiát pazarolni hogy megértessük vele.

Szóval, csakhogy fojtassuk a mopszgazdi képzést …

Tehát nem kell minden az interneten olvasható problémát készpénznek venni. Gondoljunk csak bele, ha a mi kiskutyánk makk egészséges, soha nem kell vele orvoshoz járnunk csak az évenkénti kötelező oltás miatt, akkor azt meg fogjuk osztani a neten? Naná hogy nem, mert ezt ugye természetesnek vesszük hogy minden rendben, miért írnánk ezt meg százmillió fórumban? Tehát az interneten ezért csak a beteges és a problémás mopszokról lehet olvasni, miközben több ezer makk egészséges mopsz kutyus él közöttünk.

Szóval … Egy jó helyről vásárolt egészséges mopsz kiskutyával egyáltalán nincs több probléma mint más fajtához tartozó társaival.
Talán egy olyan fajtajellegzetessége van ami bizony türelmet és megszokást igényel, ez pedig a szőrhullása. Na ez egy olyan dolog amivel a gazdinak bizony meg kell barátkoznia. Lehet kapni nagyon jó kefét amivel az elhalt szőrszálakat nagyon ügyesen el lehet távolítani, illetve mi szoktuk még javasolni a halolaj készítményt is amit a kajájukra kell tenni (A halolaj nagyon jót tesz a szőrüknek és az immunrendszerüknek, szóval ezt mindenkinek szoktuk javasolni hogy bátran adják a kutyájuknak), de teljes mértékben a szőrtől megszabadulni lehetetlen. Tehát aki esetleg allergiás a kutyaszőrre annak mopsz tartást nem igen javaslunk.

Ezen kívül az orr redő alatti területet ajánlott még egy nedves babatörlő kendővel néhány naponta kitörölgetni.

Táplálás szempontjából a szuperprémium tápokat szoktuk javasolni, mert bár valóban nem olcsóak, de 1 mopsz kutyus esetében azért még nem is megfizethetetlen összegről beszélünk. Nincs preferált márkánk, mindenki döntsön belátása szerint melyik szimpatikus számára, aki ezek közül a szuperprémium tápok közül választ megteszi a lehető legtöbbet az kutyus egészséges fejlődésséért és táplálásáért.

Állatorvost mindenképp érdemes körültekintően választani, keressünk olyat aki ismeri a fajtát és a sajátosságait.
Mi minden tőlünk származó mopsz kölyök gazdijának azt mondjuk hogy bármi betegség vagy probléma esetén először hívjanak bátran minket, sokszor teljesen felesleges egy apró tüsszentés miatt azonnal állatorvoshoz rohanni, az esetek jó részében tudunk javaslatot adni hogy mit és hogyan csináljanak.
Nyári időszakban ajánlatos „Calcimusc” ampullát magunknál tartanunk, mert egy véletlen méh vagy egyéb rovarcsípés esetén, esetlegesen fellépő allergiás rohamot azonnal kezelhetünk vele.  Ampulla végét letörni és az ampulla tartalmát beönteni a kutyus szájába.  Néhány perc és rendben is lesz. Ez csak egy aprócska praktika, de több ezer forintos orvosi kiadást spórolhatunk vele.
Otthon érdemes mindig tartani Calcimusc-ot, mert egy ártatlannak tűnő pókcsípés is okozhat allergiás reakciót.

Összegezve a lényeg: Ne rettenjenek el a sok negatív cikktől, és ne féljenek az eszetlen orvosi kiadásoktól. Semmivel sem kerül többe egy mopsz kiskutya felnevelése és tartása mint bármely más fajtáé. De ha bizonytalanok akkor kérdezzenek bátran. Aki hozzánk fordul kérdésével akár emailben akár telefonon, annak szívesen segítünk.

Higyjék el, egy mopsz kutyus hihetetlen sok boldogásot tud nyújtani, amit érdemes megtapasztani. :)